Şili’de ulaşıma yapılan zamlar sonrası halk sokağa döküldü. Yolsuzluk ve hayat pahalılığı sebepleriyle de geniş çaplı isyana dönüştü.

Lübnan’da hükümetin sosyal iletişim ağı Whatsapp gibi uygulamalardan vergi alınması kararı üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Ancak protestoların tek nedeni Whatsapp’a getirilen vergiler değil. Zira ülkedeki ekonomik kriz Whatsapp vergisinden daha büyük.

Hong Kong’da ise 4 aydır gösteriler sürüyor. Gerekçesi, nisan başında parlamentoya sunulan suçluların iadesi yasa taslağı.

Yılbaşından 5 gün sonra Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de halk, doğal gaz, elektrik ve ulaşımda uygulanacak yüzde 55’e varan zamları protesto etmek için akşam saatlerinde sokağa döküldü. Buenos Aires’in 11 farklı noktasında toplanan halk, ellerine aldıkları tencere ve farklı sert cisimlerle gürültü çıkararak, “Cacerolazo” ve “Ruidazo” adı verilen gösteri düzenledi.Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ve politikalarını protesto ederek slogan atan göstericiler, ellerinde hükümet ve zam karşıtı dövizler taşıdı.

Fransa’da akaryakıt zamları ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine karşı gösterilere dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, yoğun güvenlik önlemleri altında 45. haftasına girdi.

Geçtiğimiz nisan ayında Sudan’da .halk , hayat pahalılığının artmasıyla protesto gösterilerine başlamış, sokaklara dökülmüştü. Ancak şimdi Cumhurbaşkanı’nın istifası talep ediliyor.

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki Brexit krizi devam ederken başkent Londra’da düzenlenen Brexit karşıtı gösteriye yüzbinlerce kişi katıldı.

İspanya’da Yüksek Mahkemenin ayrılıkçı Katalan siyasetçilere verdiği hapis cezasına karşı düzenlenen gösteriler devam ediyor. Gösteriler nedeniyle 182 kişinin yaralandığı açıklandı.

Irak’ta başkent Bağdat ve birçok kentte sokağa inen bini aşan gösterici, ‘yolsuzluk ve başarısız kamu hizmeti’ nedeniyle protesto düzenledi. Göstericilere müdahalede 3 kişi öldü, en az 200 yaralı var.

Ve inanılmaz ama, 27 yıldır Aliyev ailesinin yönettiği kardeş ülke Azerbaycan’da bile artık sabırlar taştı ve halk protesto eylemleri için sokaklara döküldü.Rüşvet, yolsuzluk, düşük memur maaşları ve adaletsiz seçimlere karşı polis ablukasına rağmen Bakü’nün farklı noktalarında gösteri düzenleyip hükümeti istifaya çağıran muhalifler, eylemin henüz başında darbedilerek gözaltına alındı. Çok sayıda caddeyi kapatan, bazı metro istasyonlarına geçici olarak kilit vuran polis, eyleme destek vermeyen isteyen Azerbaycan Halk Cephesi lideri Ali Kerimli’yi de evinden çıktıktan kısa süre sonra gözaltına aldı.Akşam saatlerinde serbest bırakılan Kerimli, eylem öncesi “Anayasal hak ve özgürlüklerimizin korunmasını istiyoruz. Bu hükümetten korkmuyoruz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz” açıklamasını yapmıştı.Kerimli, serbest bırakıldıktan sonra işkenceye maruz kaldığını anlattı. Gazeteci Sevinc Osmanqızı’nın YouTube yayınına konuk olan Kerimli, polis otobünde darbedildiğini söyledi.

Kardeş ülke ile ne kadar da benziyoruz değil mi? Ama onlar sokaklarda, hükümeti protesto ediyorlar. Bıçak kemiğe dayanmış anlaşılan. Muhalefet lideri ise bu hareketlerin önderi.

Bizim muhalefet liderimiz ise ömrü hayatında bir yerel seçim kazandı ya, buldumcuk oldu mübarek. Habire çalıştay, kurultay, başkanlar kurulu toplantısı, whatsapp grubu toplantısı, büyükşehir belediye başkanları toplantısı, kardeş şehirler uygulaması…vs gibi çok mühim işlerle uğraşıyor. Salıdan salıya da meclis kürsüsünde esip yağıp gürlüyor ya, adam olana yeter…

Dünya ülkelerinde halk uğradığı haksızlıkları sokaklara dökülerek protesto ediyor. Hattâ bu eylemler bazı ülkelerde sonuç da verdi. Şili’de, Lübnan’da bazı Avrupa ülkelerinde hükümet zamları geri almak zorunda kaldı. Bizdeyse her ay iğneden ipliğe herşeye zam üstüne zam gelirken necip Türk Milleti kendi aralarında homurdanmaktan başka bir protesto yapamıyor ne yazık ki. Çünkü korkuyor. O nedenle kaderine razı olup susuyor. Bu nereye kadar gider bilmiyorum. Ama sen sustukça, diktatörün daha da azgınlaşacağını unutmamak gerek.  Düşünün; 150 milyarın üzerindeki bütçe açığını, sarayın ultralüks harcamalarını nasıl karşılayacak? Satacak birşey de kalmadı. Borç para da bulamıyorlar artık. Zam üstüne zam yapacaklar elbet. Böyle tepkisiz, ilgisiz, lidersiz, örgütsüz, dağınık, umursamaz, yılgın, umutsuz ve korkak bir sürü bulmuşsun sen ne yapardın?

Uğur GÖRGÜLÜ

23 Ekim 2019 -Jvari (Gürcistan)